Ernst Falchs suksessformel: 42
Hockeyskolens far Ernst Falch har fasiten på hvordan Tromsø Ishockeyklubb kan oppnå suksess, både sportslig, sosialt og økonomisk. Svaret er like enkelt som det er vanskelig: 42.

Først litt om Ernst Falch: 54-åringen fra Stavanger har et evigvarende og brennende engasjement for barn og ishockey. Hans og Stavanger Hockeys motto er «Flest mulig, lengst mulig». Filosofien har gjort klubben til landets største. Og beste.
Falch begynte som hockeyinstruktør i hjembyen for 40 år siden. I starten hadde han noen titalls barn på isen. I dag har Stavanger Hockeys skøyte- og hockeyskole rundt 500 medlemmer! Falchs idéer og innsats materialiserte seg etter hvert i Den norske skøyte og hockeyskolen (DNSH). I 2007 ble han kåret til årets ildsjel under idrettsgallaen på Hamar.
Flere barn på isen!
Falch er i dag et begrep i norsk hockey, og en legende i Stavanger. Barna på skøyte- og hockeyskolen kaller ham bare «Sjefen».
Dere må ha minst 42 barn på U6-laget. Hvis dere klarere det, vil dere ha et juniorlag som hevder seg blant de seks-sju beste i Norge om noen få år.
Tirsdag 8. desember var han på besøk i Tromsø Ishall. Falch har lenge gledet seg over det som skjer i Tromsø, Narvik og Nord-Norge. Men han har en stor bekymring: Vi har for få barn på isen!
– 42. Det er tallet dere må strebe etter. Det er 70.000 innbyggere i Stor-Tromsø. I forhold til innbyggertallet har Tromsø Ishockeyklubb altfor få barn på isen. Dere må ha minst 42 barn på U6-laget. Hvis dere klarere det, vil dere ha et juniorlag som hevder seg blant de seks-sju beste i Norge om noen få år, sier Falch.
Les også: Slik skal Tromsø Hockey nå GET-ligaen innen 2023

Han forteller at Hamar, som har rundt 30.000 innbyggere, har rundt 100 på barn på skøyte- og hockeyskolen. I Tromsø er tallet 55. Det burde ha vært det dobbelte.
Bedre miljø
Med store nok årskull vil klubben få et løft på en rekke områder, ikke bare sportslig, mener han:
* Bedre miljø i lagene – mindre mobbing.
* Forskjeller i ferdigheter blir ikke så tydelige, og man kan differensiere mer sømløst etter ferdighetsnivå.
* Flere barn betyr mer penger i klubbkassen.
* …og flere foreldre som kan dele på oppgaver, samt bedre miljø i foreldregruppen.
* Flere barn betyr også mer prat om og oppmerksomhet rundt klubben og ishockey, som igjen bidrar til rekruttering.
Og, alt begynner med skøyte- og hockeyskolen, mener Falch.

Skøyte 123
Han har noen tanker om hvor vi bør begynne i Tromsø Ishockeyklubb.
– Dere må snarest mulig få Skøyte 123-tilbudet opp og stå igjen, og rekruttere nye medlemmer fra 11 år og nedover. For de eldre årskullene er det nok dessverre for sent, sier Falch.
– Inviter dere inn i barnehager og skoler. Ha med en hockeybag med utstyr, fortell om sporten og hva du liker ved den, og få dem med dere i ishallen.
– Del ut flyers med fyldig informasjon om klubben og ishockey. Sett opp EU-paller på strategiske plasser med «Nå starter skøyte- og hockeyskolen», anbefaler han.
Les mer: